10Οκτ

Όλοι ξέρουμε ότι το αλάτι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία με την σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να μετριάσετε το αλάτι στην διατροφή σας.

Δεν χρειάζεται να προσθέσετε αλάτι στην τροφή σας για να φάτε αρκετό. Περίπου το 75% του αλατιού που προσλαμβάνουμε βρίσκεται ήδη στα καθημερινά μας τρόφιμα, χωρίς να προσθέσουμε τίποτα εμείς.

Θυμηθείτε να μην προσθέτετε αλάτι στο πιάτο σας πριν το δοκιμάσετε. Πολλοί από εμάς βάζουμε αλάτι στο φαγητό μας από συνήθεια χωρίς να γνωρίζουμε αν πραγματικά χρειάζεται.

Όταν ψωνίζετε τρόφιμα εξετάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Προτιμήστε προϊόντα που έχουν χαμηλή ή και καθόλου περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα παστά κρέατα και ψάρια έχουν πολύ αλάτι, προσπαθήστε να τα τρώτε αραιότερα.

Προτιμήστε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και όσπρια που δεν έχουν προσθήκη αλατιού.

Προσέξτε την περιεκτικότητα σε αλάτι των έτοιμων σαλτσών για ζυμαρικά. Οι σάλτσες με βάση την τομάτα έχουν συνήθως λιγότερο αλάτι από αυτές που έχουν βάση το τυρί, τις ελιές, το μπέικον, η το ζαμπόν.

Για πιο υγιεινά snacks διαλέξτε το φρούτα ή τα λαχανικά όπως το καρότο ή το σέλερυ. Αν θέλετε οπωσδήποτε κριτσίνια ή crackers προσέξτε στην ετικέττα την περιεκτικότητα σε αλάτι και διαλέξτε αυτά που έχουν λιγότερο.

Οι σάλτσες σόγιας, οι μουστάρδες, οι πίκλες, η μαγιονέζα, και άλλες επιτραπέζιες σάλτσες περιέχουν πολύ αλάτι. Να είστε συντηρητικοί στην κατανάλωσή τους.

Όταν τρώτε έξω, προτιμήστε την pizza, με λαχανικά ή κοτόπουλο αντί για πεπερόνι, μπέικον ή έξτρα τυρί. Τα ζυμαρικά σας ας είναι με σάλτσα τομάτας , με λαχανικά ή κοτόπουλο αντί για μπέικον, τυρί ή λουκάνικο. Τα μπιφτέκια σας ας έχουν συνοδεία σαλάτα και αποφύγετε το μπέικον, το τυρί και την σάλτσα bbq. Ζητείστε οι σαλάτα σας να έχει το dressing σε διπλανό πιάτο ώστε να επιλέξετε εσείς να χρειάζεται και πόσο.

Η Παχυσαρκία και οι επιπτώσεις της στην υγεία

Η παχυσαρκία έχει λάβει τις τελευταίες δεκαετίες διαστάσεις επιδημίας. Το παράδοξο είναι πως, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στη συνείδηση του κοινού είναι περισσότερο αντιληπτή ως πρόβλημα αισθητικής φύσης. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η παχυσαρκία δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία και την κοινωνική ζωή, καθώς και οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας.

Αλκοόλ: Πώς εντάσσεται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους;

Το αλκοόλ σήμερα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική μας ζωή και όχι μόνο. Μπορεί ωστόσο εύκολα να χαλάσει μια προσπάθεια απώλειας βάρους, αν δεν υπάρχει μέτρια κατανάλωσή του. Η αυξημένη κατανάλωση ποτών δρα δυσμενώς όσον αφορά στο σωματικό βάρος, αφού το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες.

Skip to content